Het vaardigheden cv?


In een vaardigheden cv of ook wel een functioneel, thematisch of competentie cv genoemd zijn jouw vaardigheden het uitgangspunt voor de opbouw van jouw cv. Je legt hierin namelijk de aandacht niet op specifieke werkervaring, maar op jouw competenties en kwaliteiten. Zo geef je duidelijk aan dat je geschikt bent voor de functie, maar op een andere manier dan met een gebruikelijke opsomming van werkervaring.

Wanneer kies je voor een vaardigheden cv?

Een vaardigheden cv is geen standaard cv, maar wel een goede optie voor solliitanten die bijvoorbeeld vele uiteenlopende banen hebt gehad of een flink gat in hun cv hebben. Ook voor studenten of mensen met zeer weinig werkervaring kan een vaardigheden cv een uitkomst zijn. Je kunt hiermee op een goede manier bepaalde zaken camoufleren en zaken uitlichten die je wilt benadrukken.

Je kunt misschien denken dat een dergelijk cv misleidend kan overkomen, maar je wil natuurlijk ook graag een eerlijke kans krijgen. Het is eerlijker om beoordeeld worden op jouw kwaliteiten en niet op een periode dat je een tijdje aan het jobhoppen was, een totaal andere richting ingeslagen bent of simpelweg even uit de running was. Een goed uitgewerkt vaardigheden cv kan flink in jouw voordeel werken en ervoor zorgen dat je opvalt tussen alle andere “standaard” cv’s.

Onderdelen en indeling

Hieronder vind je een veelgebruikte, logische indeling voor een vaardigheden cv.

De meeste onderdelen zijn standaard en hiervoor gelden dezelfde regels als voor een gebruikelijk cv. (personalia, persoonlijk profiel, hobby’s en interesses en referenties). Mocht je hier meer over willen weten hebben wij alles wat je moet weten duidelijk voor je een rij gezet binnen onze artikel: een perfect cv schrijven.

Het grote verschil van een vaardigheden cv is dat je na jouw personalia en persoonlijk profiel start met het onderdeel “Competenties en vaardigheden” met aansluitend een onderdeel “Prestaties”. Tezamen zijn deze onderdelen de kern van het cv en ook het meest uitgewerkt. Ook het onderdeel “Werkervaring” krijgt een andere vorm. Hoe deze afwijkende onderdelen specifiek beschreven dienen te worden leggen wij hieronder verder uit.

 1. Personalia (of persoonlijke gegevens)
 2. Persoonlijk profiel of profielschets (optioneel, maar sterk aan te raden)
 3. Competenties en vaardigheden
 4. Prestaties
 5. Werkervaring
 6. Opleidingen
 7. Hobby’s en interesses (optioneel)
 8. Referenties (optioneel)

Competenties en vaardigheden omschrijven

Dit onderdeel bevat een opsomming van competenties en vaardigheden die doelgericht geselecteerd zijn aan de hand van de vacature waar je op solliciteert. Probeer hierbij jouw vaardigheden zo specifiek en feitelijk mogelijk te omschrijven en geen gebruik te maken van te algemeen of overdreven taalgebruik.

Vaardigheden waarvan je weet dat je ze adequaat beheerst kun je vermelden ongeacht of je deze via werkervaring, een hobby of interesse of vanuit een opleiding hebt geleerd. Het gaat hierbij om de vaardigheid zelf en niet waar je dit hebt geleerd. Probeer er drie of vier te vinden.

Als je een selectie relevante vaardigheden hebt verzameld dien je deze goed te onderbouwen met feiten die jouw stelling onderbouwen. Het is dus niet voldoende om enkel aan te geven dat je vaardigheid beheerst met een algemene onderbouwing. Laat duidelijk blijken in hoeverre je een specifieke vaardigheid beheerst. Het is uiteraard prima om specifieke functies, rollen of werkgevers hierin te benoemen.

Hieronder een voorbeeld van een te algemeen omschreven vaardigheid:

Salesvaardigheden

Bij diverse bedrijven heb ik verschillende sales functies gehad en mij doorontwikkeld als een uitstekend sales vertegenwoordiger. Ik ben een harde werker en een echte teamplayer met een positieve instelling, maar ook in staat goed zelfstandig te werken.

Hieronder een beter voorbeeld, waarin je een duidelijker beeld schept van jouw kwaliteiten en niveau:

Salesvaardigheden

 • Naast mijn studie was ik al actief als verkoper en heb zodoende op jonge leeftijd al een gevoel voor het verkopen opgedaan. Mijn kracht als verkoper zit hem in het goed kunnen luisteren en aanvoelen van de behoefte van een potentiele klant om zo tot een zo goed mogelijk aanbod over te gaan.
 • Bij diverse bedrijven heb ik ruim vijf jaar ervaring als sales vertegenwoordiger opgedaan en bewezen een goede verkoper te zijn door altijd mijn salestargets te halen.
 • Ik heb uitgebreide ervaring met diverse Sales CRM software, waaronder: Salesforce, HubSpot & Pipedrive.

Prestaties benoemen

Aansluitend op jouw competenties en vaardigheden kun je binnen dit aparte onderdeel op een duidelijke manier enkele zaken tentoonstellen waar je trots op bent en jouw vaardigheden kracht bij zetten. Zorg dat deze prestaties relevant, specifiek, feitelijk en te verifiëren zijn.

Hieronder een goed voorbeeld aansluitend bij eerder genoemd voorbeeld “salesvaardigheden”:

Prestaties

 • Acht keer ben ik uitverkozen tot verkoper van de maand en wist ik consequent tot ruim 20% boven mijn targets te verkopen.
 • Onder mijn leiding heb ik de totale salesresultaten met 33% weten te verhogen door het implementeren van nieuwe software en procedures.
 • In mijn eerste maand als sales vertegenwoordiger heb ik bij bedrijf x drie grote nieuwe klanten binnen weten te halen.

Werkervaring vermelden op een vaardigheden cv

Mocht je geen werkervaring hebben kun je dit onderdeel weglaten, maar ook op een vaardigheden cv is het goed om een onderdeel werkervaring uit te werken. In tegenstelling tot een standaard cv is dit dan geen complete opsomming van alle functies die je hebt gehad, maar een opsomming van specifieke rollen of ervaringen die je hebt gehad welke goed aansluiten op de functie waar je naar solliciteert. Het tijdsbestek laat je hier weg en het benoemen van specifieke oud-werkgevers is optioneel.

Sales vertegenwoordiger

In de rol als sales vertegenwoordiger heb ik binnen sales teams van enkele personen tot grotere teams van ruim 50 personen samengewerkt.

Sales manager

Als Sales Manager heb ik leidinggegeven aan een team van vijf medewerkers en nauw samengewerkt met de afdeling marketing & communicatie. In deze rol was ik verantwoordelijk voor het optimaliseren van alle sales activiteiten van het bedrijf.

Gratis een vaardigheden cv voorbeeld downloaden

Als je op zoek bent naar een gratis voorbeeld van een vaardigheden cv kun je deze hieronder direct downloaden. Onzesjablonen zijn voor iedereen vrij te gebruiken en aan te passen.

Cv sjabloon downloaden

Naast deze voorbeelden zijn er ook gratis cv voorbeelden voor een chronologisch of teruglopend cv direct te downloaden op onze site.
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel