Een foto op een cv?


Of je beter wel of geen foto kunnen gebruiken is één van de meest gestelde vragen bij het maken van een cv. De meningen hierover zijn bovendien enorm verdeeld. Sommige recruiters zullen zeggen dat dit vrij onprofessioneel is, terwijl anderen het een onmisbaar onderdeel op een cv vinden. Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten voor het gebruik van een foto een cv. Hoe jij voor jezelf het beste een afweging kan maken om wel of geen foto te gebruiken en tips hoe je hiermee het beste voor de dag komt.

Is het gebruikelijk om een foto op een cv te hebben?

De meeste sturen geen foto mee op het cv, maar het wordt wel steeds gebruikelijker om het wél te doen. Het heeft er ook mee te maken dat het sowieso veel makkelijker is geworden om foto’s van personen te vinden op het internet. Het is nog steeds wel optioneel een eigen keuze om het wel of niet te doen. Recruiters zullen het zeker niet van je verwachten of eisen.

Foto op een Engels of internationaal cv

Een belangrijk gegeven om te vermelden is dat een foto op een Engels cv een groot risico is. In Amerika en ook andere landen zijn er zeer strenge anti-discriminatie wetgevingen die ervoor zorgen dat werkgevers liever geen risico’s nemen als het gaat om cv’s met foto’s of andere persoonlijk informatie. Veel cv’s met een foto gaan zodoende ongelezen de prullenbak in.

Maak je meer of minder kans met een foto op jouw cv?

In 2012 is er een onderzoek geweest in Israël naar de effecten van een foto op een cv. Er werden 2500 fictieve sollicitatiebrieven gestuurd. Hierbij werden er vergelijkbare cv’s gestuurd met en zonder foto. Dit waren de belangrijkste bevindingen:

 • Mannen
  Aantrekkelijke mannen hebben een voordeel als zij een foto meesturen. Zij werden ongeveer twee keer zo vaak uitgenodigd voor een gespreek. Minder aantrekkelijke mannen sturen beter geen foto mee.
 • Vrouwen
  Gek genoeg geldt voor vrouwen het omgekeerde. Aantrekkelijke vrouwen hebben juist een enorm nadeel als zij een foto meesturen. Dit zou te maken hebben met vooroordelen en jaloezie van de vaak uit vrouwen bestaande HR medewerkers. Minder aantrekkelijke vrouwen kunnen prima een foto mee sturen.

Voor “gemiddeld” aantrekkelijke mannen en vrouwen is het wat meer om het even.

Uiteraard is dit onderzoek al enige tijd geleden en in een ander land uitgevoerd, maar het geeft al wel aan dat je snel te maken kan hebben met discriminatie, vooroordelen, stereotypering en jaloezie. Hier loop je natuurlijk overal tegenaan.

Voordelen van een foto op een cv

 • Aantrekkelijke mannen hebben een enorm voordeel.
 • Je valt op aangezien de meeste mensen geen foto meesturen.
 • Recruiters zullen je sneller onthouden.

Nadelen van een foto op een cv

 • Aantrekkelijke vrouwen hebben een enorm nadeel.
 • Jouw foto kan afleiden van de rest van het cv.
 • Je kunt te maken hebben met discriminatie op basis van je uiterlijk.
 • Sommige recruiters vinden het onprofessioneel of ongepast om een foto te gebruiken.
 • Risico i.v.m. anti-discriminatie wetgevingen in het buitenland (met name Amerika)

Tips voor een goede cv foto

Vanzelfsprekend kies je niet voor een informele foto en zul je echt een foto moeten (laten) maken, zoals je dat ook voor een pasfoto zou doen. Hieronder de eisen, waar een goede cv foto aan moet voldoen. Bedenk dat het gaat om jouw uitstraling en professionaliteit en niet of je knap of fotogeniek bent. Twijfel je over een foto kun je er beter voor kiezen om geen foto te gebruiken op jouw cv.

 1. Zorg voor een heldere foto met een rustige achtergrond.
 2. Glimlach en zorg dat je oogcontact maakt met de camera.
 3. Draag formele, zakelijke kleding.
 4. Gebruik een actuele foto.
 5. Kleur of zwart-wit kan beide.
 6. Maak gebruik van een fotograaf.
 7. Vraag mensen om feedback.

Voorbeelden van goede foto's

Denk ook aan jouw foto’s op social media

Als je eenmaal echt een goede foto hebt om te gebruiken op jouw cv is het een aanrader om dezelfde foto ook te gebruiken op jouw linkedIn profiel. Zorg ook dat eventuele (profiel)foto’s op Facebook, Instagram & Twitter normale, informele foto’s van jezelf zijn. Ga ervan uit dat ook deze foto’s gedurende het sollicitatieproces bekeken zullen worden om een indruk te krijgen van jou als persoon. Zorg dat je ook hier een goede indruk maakt.
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel