Werkervaring op een cv?


Naast de opleidingen is de werkervaring het meest belangrijke onderdeel van een CV. Hieruit zal blijken wat jouw capaciteiten zijn en of je geschikt bent voor de functie, waar je naar solliciteert. Werkgevers stellen in de meeste gevallen hele specifieke eisen op dit vlak en is het belangrijk om deze informatie op een heldere en relevante manier aan te bieden. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit onderdeel.

Vermeld je eerst jouw werkervaring of eerst de opleidingen op een CV?

Als je meer dan twee jaar werkervaring hebt kun je het beste gebruik maken van een “teruglopend cv”. Hierbij vermeldt je eerst jouw werkervaring en vervolgens alle opleidingen. Hierbij werk je van “nieuw naar oud” en begin je dus met het vermelden van jouw laatste baan. Hetzelfde principe geldt ook voor het opsommen van de opleidingen. Het voordeel hiervan is dat je de aandacht legt op de belangrijkste zaken.

Heb je minder dan twee jaar werkervaring kun je het beste gebruik maken van een “chronologisch cv”. Hierbij begin je met de opleidingen en rankschik je alles van “oud naar nieuw”.

Houd het relevant

Pas een CV altijd aan op de baan waar je naar solliciteert en houd het relevant. Bij voldoende werkervaring is best om bijbanen, vakantiebanen, stages zoveel mogelijk weg te laten als dit geen gat in jouw CV oplevert. Licht de laatste en meest relevante banen die je hebt gehad goed toe en leg hier de focus op. Zorg ervoor dat een CV niet langer wordt dan twee kantjes.

Welke informatie wordt er van je verwacht?

  • Functietitel
  • Het tijdsbestek van de functie (Gebruikelijk is om maanden & jaren aan te geven)
  • De naam en plaats van de werkgever
  • Taken en verantwoordelijkheden

Hoe vermeld je stages op een CV?

Indien je nog maar weinig werkervaring hebt kun je jouw stages prima als werkervaring vermelden om dit onderdeel op te vullen. Zeker als de stages relevant zijn voor de functie, waar je naar solliciteert is het goed om dit toe wat uitgebreider toe te lichten.

Indien je in ieder geval drie of vier banen goed wilt toelichten en je jouw lijst met werkervaring niet te lang wilt maken is het een optie om stages onder een apart kopje “stages” te vermelden. Dit is goed om te doen als de stages zeer relevant zijn of als je bij een interessante /gerenommeerde organisatie stage hebt gelopen.

Heb je voldoende werkervaring en waren de stages niet heel relevant kun je in dat geval de stages beter benoemen bij de betreffende opleiding om er zo minder aandacht aan te geven.

Wat doe je als je geen werkervaring hebt?

Vermeld in dit altijd geval eventuele stages volledig als werkervaring ook al zijn deze niet of in mindere mate relevant voor de functie. Een stage geeft aan dat je in ieder geval gewend bent om binnen een werkomgeving te functioneren. Ook een relevant of interessant studieproject kun je eventueel als werkervaring opgeven.

Vermeld ook jouw bijbanen & vrijwilligerswerk als werkervaring. Hiermee geef je in ieder geval aan dat je niet stilgezeten hebt. Zeker als je enkele maanden vrijwilligerswerk hebt gedaan is dit heel goed om te vermelden. Het vertelt iets over jouw karakter in positieve zin en geeft aan dat je graag wilt werken.

Besteed meer aandacht aan cursussen, eventuele workshops of masterclasses om het CV op te vullen en via deze weg jouw competenties aan te tonen. Nog een goede manier om het CV wat aan te vullen is het vermelden van eventuele nevenactiviteiten.

Wat doe je als je vele banen in een korte tijd hebt gehad?

Bekijk altijd kritisch welke werkervaring relevant is voor een bepaalde functie. Het kan zijn dat je al meer dan tien functies hebt gehad voor vele verschillende werkgevers via een uitzendbureau of bijvoorbeeld vele kortlopende trajecten hebt doorlopen als freelancer. Als je gedurende een periode vele banen of bijbanen hebt gehad kun je ervoor kiezen om bepaalde banen te bundelen om vervolgens de meest relevante werkervaring specifiek toe te lichten.

Je kunt dit bijvoorbeeld als volgt clusteren:

2008 - 2012             Freelance programmeur

2008 - 2012             Diverse  administratieve functies

2008 - 2012             Diverse bijbanen

Als je vele kortdurende of uiteenlopende banen hebt gehad bij vele werkgevers kun je ook kiezen voor een “vaardigheden cv” indeling. Hierbij maak je een opsomming van vaardigheden met daarbij specifieke voorbeelden van functies die je bekleed hebt.

Wat doe je als je een gat in je CV hebt?

Een gat in je CV betekent dat je een tijdje niet werkzaam bent geweest en kan argwaan opwekken bij recruiters aangezien dit kan wijzen op een arbeidsconflict of een passieve houding. Een dergelijk gat in je CV hoeft zeker geen probleem te zijn en is prima op een positieve manier toe te lichten binnen jouw sollicitatiebrief.

Ongeveer 40% van de mensen heeft een gat van minstens enkele maanden in hun CV en hier zijn vele goede redenen voor: een lange reis, studie, sabbatical, mantelzorg etc. Ga er in ieder geval van uit dat je hier vragen over gaat krijgen en wees hierbij in altijd open en eerlijk.

Om een gat van een paar maanden te verbloemen kun je ervoor kiezen om enkel jaartallen te vermelden bij de werkervaring & opleidingen. Het is gebruikelijk om maanden & jaren te vermelden, maar als banen niet helemaal goed aansluiten is het prima om enkel de jaren te vermelden om vragen hierover te ontwijken. Ook is het goed om zaken te vermelden als vrijwilligerswerk, uitzendwerk of het volgen van een cursus gedurende deze periode.
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel