In Nederland gevestigde multinationals vragen steeds vaker om een Engels cv. Gelukkig lijkt een Engels CV qua structuur en layout heel erg op een gebruikelijk cv Toch zijn er valkuilen bij het maken van een Engels cv. Het is zeker niet voldoende om jouw Nederlandse cv simpelweg te vertalen naar het Engels. Wij vertellen concreet waar je op moet letten.
Bedenk eerst of je een Amerikaans of Brits cv gaat maken
Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je een Amerikaans of Brits/Europees cv gaat maken. Wanneer je solliciteert naar een functie in Amerika of bij een hoofdzakelijk Amerikaans bedrijf kies je uiteraard voor een American Resumé. Gaat het om een Brits bedrijf of een multinational met het hoofdkantoor in Europa kies je best voor een British cv.
Standaard opbouw van een Engels cv
De opbouw of layout van een Engels cv is hetzelfde als het Nederlandse cv dat wij gewend zijn. Standaard wordt er net zoals bij een Nederlands cv gebruik gemaakt van een teruglopend cv format. Hieronder de volgorde van de diverse onderdelen:
- Personalia / Personal information
- Persoonlijk profiel / Personal statement
- Werkervaring / Employment
- Opleidingen / Education
- Vaardigheden / Special skills
- Talen / Languages
- Hobby’s & interesses / Hobbies & Interests
- Referenties / References
De belangrijkste verschillen tussen een Amerikaans Engels cv en een Brits of Europees Engels cv
Nu je weet wat voor Engels cv je gaat maken is het makkelijker om de grootste valkuilen te omzeilen. Er zijn nogal wat verschillen te benoemen en zodra je de kenmerken van een Amerikaans en Brits cv door elkaar heen gaat gebruiken zal het lastig voor je worden om door te gaan naar de volgende ronde. Zowel de Britten als de Amerikanen zijn enorm gesteld op hun spelling en specifieke gebruikelijkheden.
- Resume of Curriculum Vitae (cv)
In de Verenigde Staten en Canada wordt een cv een “resume” genoemd. Ook in Azië, Australië, Zuid Amerika wordt er veelal meer gebruik gemaakt van een Amerikaans resume. In het Verenigd Koninkrijk of Europa heeft men het over een curriculum vitae ofwel een “cv”. Ook in Afrika is de benaming “cv” gebruikelijk.
- Engelse vorm
Er zijn vele verschillen qua vocabulaire, grammatica en spelling als je het British English en American English met elkaar vergelijkt. Verdiep jezelf in deze verschillen en houd hier rekening mee in jouw cv.
- Lengte van het document
Een ideaal Brits/Europees Engels cv is meestal twee of drie kantjes lang. Voor een Amerikaans cv is het gebruikelijk om een cv van slechts één kantje (maximaal anderhalf) aan te bieden.
- Papierformaat voor het printen
Voor een Nederlands of Brits/Europees Engels cv gebruik je een standaard ISO A4 formaat voor het document. Voor een Amerikaans Engels cv gebruik je het “American Letter size” papierformaat.
- Gebruik van een foto
Op een Nederland/Brits cv is het niet nodig maar ook niet direct een probleem om een foto te gebruiken. Op een Amerikaans cv is het cruciaal om dit niet te doen! Vanwege anti-discriminatie wetgevingen kunnen werkgevers aangeklaagd worden als zij op basis van nationaliteit, huidskleur of religie keuzes maken wie zij aannemen. Werkgevers leggen om die reden cv’s met een foto al direct aan de kant.
- Vermelden van persoonlijke informatie
Amerikanen beschouwen het vermelden van specifieke persoonlijk informatie als zeer onprofessioneel. Dit het net zoals bij het gebruik van een foto te maken met de anti-discriminatie wetgeving in Amerika.
Informatie die je best kunt weglaten op een Amerikaans cv:
Geslacht, nationaliteit, leeftijd of geboortedatum, persoonlijke interesses of hobby’s
Op een Brits/Europees Engels cv is het vermelden van bovenstaande informatie in toenemende mate optioneel, maar hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Onderstaande zaken laat je sowieso altijd per definitie weg:
Geloofsovertuiging, burgelijke staat en aantal kinderen.
- Persoonlijk profiel
Een persoonlijk profiel is een korte, persoonlijke introductie van jezelf waarin je vertelt wie je bent, waar je goed in bent en wat jouw ambities zijn. In het Engels noemt men dit ook wel een Personal profile, Personal statement of Career objective.
Op een Nederlands, maar ook op een Brits/Europees cv is het toevoegen van een persoonlijk profiel aan te raden, maar niet verplicht. Op een Amerikaans cv mag een persoonlijk profiel niet ontbreken. Wees hier vooral niet te bescheiden en verkoop jezelf.
- Werkervaring
Normaal gesproken vertel je binnen dit onderdeel per functie wat meer over de verschillende verantwoordelijkheden, taken en rollen. Op een Amerikaans cv is het wat meer gebruikelijk om specifieke prestaties te benoemen. Er wordt ook van je verwacht dat je zaken wat meer aandikt.
- Opleidingen
Op Brits/Europees cv start je vanaf de middelbare school (high school), maar op een Amerikaans cv laat je deze informatie weg en start je vanaf de vervolgopleiding (college). Ook is het gebruikelijk om in Engeland de eindcijfers (final grades) te vermelden.
- Referenties
Voor Amerikanen zijn referenties erg belangrijk en is het gebruikelijk om deze direct te benoemen op het cv. Op een Brits/Europees cv laat deze het beste weg en vermeld je dat referenties op aanvraag beschikbaar zijn.
Controle door een native speaker
Het allerbeste wat je kunt doet bij het maken van een Engels cv is een controle van jouw cv door een native speaker. Kleine details die je zelf over het hoofd ziet worden heel snel opgepikt door een Brit of een Amerikaan. Mocht je geen Britten of Amerikanen kennen in jouw netwerk kun bijvoorbeeld op zoek gaan naar een freelance tekstschrijver of vertaalbureau die jou hierbij kan helpen. Voor een belangrijke baan is dit zeker geen overbodige luxe.
Meer informatie en gratis Engelse cv voorbeelden vind je op Engelscvmaken.nl.
Vicky Blom
Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.