Vaardigheden op een cv?


In een vacature wordt meestal nadrukkelijk gevraagd om enkele specifieke vaardigheden of competenties. Je doet er goed aan om jouw cv zoveel mogelijk aan te laten sluiten op deze wensen. Het vaardigheden onderdeel is hier perfect geschikt voor aangezien je hier alle vrijheid hebt.

Toch nemen kandidaten vaak niet de kans om dit onderdeel goed te beschrijven en zie je vaak op een cv simpelweg een opsomming van enkele vrij algemene of minder relevante vaardigheden of wordt dit onderdeel compleet weggelaten. Dit is een gemiste kans om op te vallen. Wij leggen je uit hoe je jouw kansen op een gesprek aanzienlijk verhoogt door dit onderdeel goed te omschrijven.

Bedenk eerst welke vaardigheden goed zijn om te vermelden

Er zijn zeker 100 vaardigheden te bedenken waar je uit kunt kiezen en soms is het lastig om te kiezen welke vaardigheden goed zijn om te benoemen. De eerste stap is om een specifieke vacature goed door te nemen en een lijst te maken van specifieke vaardigheden die worden gevraagd. Hiernaast vul je deze lijst aan met vaardigheden die goed passen bij een bepaalde functie.

Zo is het voor een Accountmanager heel belangrijk om bijvoorbeeld: klantgericht, overtuigend en resultaatgericht te zijn. Voor een programmeur zijn andere competenties belangrijker zoals uiteraard het beheersen van specifieke programmeertalen, maar ook het goed kunnen samenwerken en communicatieve vaardigheden zijn belangrijke vaardigheden die potentiele werkgevers erg zullen waarderen.

Meest gevraagde en gewaardeerde vaardigheden

Mocht het lastig zijn om een goede lijst op te stellen zijn er vaardigheden die vrijwel voor iedere vacature of functie goed zijn om te vermelden. Hieronder vind je een lijst van de door werkgevers meest gewaarde vaardigheden:

 • Besluitvaardigheid
 • Betrouwbaarheid
 • Communicatieve vaardigheden
 • Doorzettingskracht
 • Flexibiliteit
 • Klantgerichtheid
 • Leidinggeven
 • Loyaliteit
 • Organiseren
 • Overtuigingskracht
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken

De beste manier om jouw vaardigheden te omschrijven

Nadat je enkele goede, relevante vaardigheden hebt uitgekozen kun je deze opsommen in jouw cv, maar veel beter is om per vaardigheid een concreet voorbeeld te geven, waar duidelijk uit blijkt dat je deze vaardigheid ook daadwerkelijk beheerst.

Als je zegt dat je besluitvaardig bent, omschrijf dan een specifieke situatie waar dat duidelijk uit blijkt, en als je zegt dat organiseren een vaardigheid van je is benoem dan bijvoorbeeld een specifiek evenement wat je georganiseerd hebt. Probeer ook altijd zoveel mogelijk feiten te benoemen. Bijvoorbeeld dat jouw leidinggevende talenten ervoor gezorgd hebben dat de klanttevredenheid met 23% gestegen is in een periode van vier maanden.

Het vaardigheden cv

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan met het benadrukken van jouw vaardigheden. Naast het standaard cv wat we allemaal kennen bestaat er ook een “vaardigheden cv” waarin niet de werkervaring, maar juist de vaardigheden en prestaties van een kandidaat centraal staan. Een dergelijk cv is een goede optie voor kandidaten zonder werkervaring of met een flink gat in hun cv. Ook voor kandidaten die veel uiteenlopende en vaak minder relevante banen hebben gehad is een vaardigheden cv een goede mogelijkheid.
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel