Een perfect cv schrijven


Het schrijven van een perfect cv hoeft niet moeilijk te zijn, maar er zijn vele valkuilen en je gaat dus makkelijk de fout in. Erg zonde als je dit makkelijk had kunnen voorkomen. Op deze pagina vind je per onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je een cv gaat opstellen. Daarnaast hebben wij enkele tips voor je verzameld die je zeker gaan helpen om goed voor de dag te komen.

Hoe ziet een goed cv eruit

Er wordt vaak veel tijd besteed aan het maken van een cv, maar toch worden de meeste cv’s in de eerste fase gemiddeld slechts zes seconden bekeken door recruiters. Het meest belangrijke om ervoor te zorgen dat jouw cv in deze fase niet direct in de prullenbak verdwijnt is een logische en algemeen geaccepteerde opbouw of structuur. Dit wil zeggen dat alle onderdelen op de juiste wijze en volgorde aanwezig zijn. Hiernaast dient een cv goed scanbaar te zijn en te voldoen aan alle “regels”. Per onderdeel hebben wij de meest belangrijke zaken voor je opgesomd.

1. Personalia (of persoonlijke gegevens)

Dit is het minst belangrijke onderdeel op een cv. Zodoende wil je dit onderdeel zo klein mogelijk houden om ruimte over te laten voor andere zaken.

 • Vermeld alleen de hoogstnodige informatie (naam, geboortedatum, adres- en contactgegevens).
 • Vermeld eventueel een website, rijbewijs of nationaliteit als het relevant is voor de functie.
 • Overige zaken als een geboorteplaats, huwelijkse staat, geloofsovertuiging etc. laat je achterwege.

Uitgebreidere informatie vind je in ons artikel: Personalia op een cv?

2. Wel of geen foto op een cv?

Een omstreden onderdeel. Veel recruiters raden het af, maar toch wordt het steeds gebruikelijker om een foto toe te voegen op een cv. De keuze is aan jou. Het kan je helpen, maar ook tegen je werken.

 • Over het algemeen kun je hier zeker een voordeel uit halen aangezien je veel meer opvalt. Bedenk wel dat dit ook tegen je kan werken.
 • Knappe mannen hebben een enorm voordeel, terwijl knappe vrouwen juist een enorm nadeel hebben bij het gebruik van een foto op het cv.
 • Kies je er voor om een foto te gebruiken zorg dan dat je hiermee de juiste indruk maakt.

Uitgebreidere informatie vind je in ons artikel: Foto op een cv?

3. Persoonlijk profiel (of profielschets)

Een persoonlijk profiel is een korte introductie van jezelf aan het begin van je cv. Niet verplicht, maar wel een grote kans die veel kandidaten laten liggen. Dit is een eenvoudige manier sneller uitgenodigd te worden voor een gesprek.

 • Vertel kort wie je bent, waar je goed in bent en wat jouw ambities zijn: verkoop jezelf.
 • Overige zaken als een geboorteplaats, huwelijkse staat, geloofsovertuiging etc. laat je achterwege.
 • Een foto is optioneel.

Uitgebreidere informatie en diverse voorbeelden vind je in ons artikel: Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel

4. Werkervaring

Er worden meestal specifieke eisen gesteld aan een stukje werkervaring. Zodoende dient deze informatie zo helder en relevant mogelijk aangeboden te worden.

 • Pas een cv aan op de baan waar je naar solliciteert. Laat bijbanen, vakantiebanen en stages zoveel mogelijk weg als je verder genoeg werkervaring hebt. Als je nog maar weinig werkervaring hebt kun je jouw stages prima als werkervaring vermelden en uitgebreider toelichten.
 • Neem alle ruimte voor dit onderdeel, maar zorg dat jouw cv niet langer wordt dan twee kantjes.
 • Informatie die verwacht wordt: functietitel, tijdbestek (maanden en jaren), naam en plaats van de werkgevers, taken en verantwoordelijkheden.
 • Als je geen werkervaring hebt kun je bijbanen, vrijwilligerswerk, stages opgeven (ook al zijn ze minder of niet relevant). Ook kun je cursussen, workshops, masterclasses en nevenactiviteiten meer aandacht geven om het cv op te vullen.
 • Als je meerdere banen in een korte tijd hebt gehad kun je bepaalde banen bundelen om meer ruimte over te laten voor relevante werkervaring.
 • Om een gat in jouw cv enigszins te verbloemen kun je ervoor kiezen om alleen de jaartallen te vermelden. Daarnaast is het goed om vrijwilligerswerk, uitzendwerk of het volgen van een cursus te vermelden gedurende deze periode. Een gat in je cv hoeft niet erg te zijn. Wees wel altijd open en eerlijk hierover.

 Uitgebreidere informatie vind je in ons artikel: Werkervaring op een cv?

5. Opleidingen

Dit is samen met het werkervaring onderdeel de kern van een cv en verdient dan ook de meeste aandacht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle informatie aanwezig is binnen de juiste structuur.

 • Start vanaf de middelbare school.
 • Vermeld alle opleidingen ook al heb je deze niet afgemaakt.
 • Informatie die er verwacht wordt: tijdsbestek en naam van de opleiding, naam en plaats van de onderwijsinstelling, specialisatie of studierichting en vermelding van diploma of certificering.
 • Standaard wordt er gebruik gemaakt van een “teruglopend cv”, waarbij je begint met jouw laatst gevolgde opleiding (van nieuw naar oud). Binnen het onderdeel “Werkervaring” doe je dit dan op dezelfde manier.
 • Als je weinig werkervaring hebt kun je kiezen voor een “chronologisch cv”, waarbij je start met jouw opleidingen en eindigt met jouw werkervaring (van oud naar nieuw).
 • Cursussen splits je uit onder een apart kopje.

Uitgebreidere informatie vind je in ons artikel: Opleidingen op een cv?

6. Vaardigheden

Het is aan te raden om een cv waar mogelijk aan te passen aan een specifieke functie. Het vaardigheden onderdeel is hier uitermate geschikt voor aangezien je alle vrijheid hebt om relevante vaardigheden of competenties uit te kiezen en specifiek toe te lichten. Veel kandidaten laten deze kans liggen en zodoende is dit een onderdeel waar je jouw kansen mee kunt vergroten door jouw vaardigheden wel goed te omschrijven.

 • Verzamel alle gevraagde vaardigheden of competenties uit de vacature.
 • Bedenk welke vaardigheden of competenties relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert.
 • Probeer voor enkele belangrijke vaardigheden specifieke voorbeelden te benoemen, waaruit blijkt dat je deze vaardigheid ook echt beheerst en probeer hierbij gebruik te maken van kwantificeerbare feiten.

Uitgebreidere informatie vind je in ons artikel: Vaardigheden op een cv?

7. Talen

Enige talenkennis is altijd van toegevoegde waarde en ook al vraagt de functie er niet om is het vrij standaard om talenkennis te vermelden op een cv.

 • Ook al begrijp je slechts een beetje van een bepaalde taal is het de moeite om dit te vermelden.
 • Gebruik een tabel of schema om taalvaardigheden helder op te sommen. Geef per taal aan wat jouw niveau is qua schrijven, schrijven en lezen.
 • Wees altijd eerlijk hierover. Laat eventueel iemand anders beoordelen wat jouw niveau is als je dit zelf niet zeker weet.

Uitgebreidere informatie vind je in ons artikel: Talen op een cv?

8. Hobby's en interesses

Dit onderdeel zegt iets over jou als persoon en jouw passies in het leven. Vaak wordt dit onderdeel weggelaten of krijgt dit niet de nodige aandacht. Bedenk heel goed hoe jij jezelf wegzet als je jouw hobby’s en interesses deelt in jouw cv.

 • Niet verplicht om te vermelden, maar als jouw hobby’s of interesses goed aansluiten bij een functie is het absoluut de moeite waard om te vermelden en kan je zeker een voordeel opleveren.
 • Vermeld alleen relevante en positieve hobby’s of interesses.
 • Vermeld er slechts twee of drie en verpak deze in de vorm van een korte omschrijvende opsomming.
 • Sluit het cv af met dit onderdeel.

Uitgebreidere informatie vind je in ons artikel: Hobby's en interesses op een cv?

9. Referenties

Referenties zijn onmisbaar tijdens het solliciteren, maar hoe ga je hier het beste mee om met betrekking tot een cv? Hieronder de belangrijkste zaken die je moet weten.

 • Het is verboden voor potentiele werkgevers om zonder jouw kennis en toestemming inlichtingen op te vragen; jij bent altijd in controle.
 • Referenties zijn niet verplicht om te vermelden tenzij hier specifiek om wordt gevraagd in de vacature. Het is gebruikelijk om dit onderdeel weg te laten.
 • Als je dit onderdeel weglaat is het verstandig om de standaardzin te vermelden “Referenties op aanvraag.”
 • Als je echt mooie referenties hebt is het natuurlijk goed om deze te vermelden. Vermeld deze aan het einde van een cv. Als jouw cv te lang zou worden kun je jouw referenties toevoegen als een aparte bijlage.
 • De beste referenten zijn oud werkgevers, directe managers of een oud docent.
 • Beperk je tot de minimale informatie: Naam, functie, bedrijf, telefoon en e-mail.
 • Vraag altijd om toestemming en houd referenten op de hoogte.

Uitgebreidere informatie vind je in ons artikel: Referenties op een cv?
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel