Talen op een cv?


Het is vrij standaard en verstandig om altijd jouw talenkennis te vermelden ook al vraagt de functie hier niet specifiek om. Het kunnen spreken of schrijven in een vreemde taal kan een meerwaarde zijn voor een werkgever. Zelfs al spreek of begrijp je slechts een heel klein beetje Engels, Duits of Frans is dit al de moeite om te vermelden. Ook in het geval dat je een buitenlandse naam hebt is het belangrijk om te vermelden dat je de Nederlandse taal goed beheerst wat een stukje zekerheid zal geven aan een recruiter.

Hoe moet je jouw talen vermelden op een cv?

Je kunt gebruik maken van een tabel of schema met een opsomming van de talen met daarbij het niveau van spreken, lezen en schrijven. Je plaats deze tabel het beste onder een apart kopje “Talen” of als onderdeel binnen "Vaardigheden".

Hieronder een goed voorbeeld:

Taal Spreken Schrijven Lezen
Nederlands moedertaal moedertaal moedertaal
Engels vloeiend goed vloeiend
Frans voldoende matig goed
Duitsland matig matig goed

Hoe moet het niet:

Talen: Nederlands, Engels, Frans

Wees eerlijk

Het is natuurlijk vrij makkelijk om te controleren of je inderdaad een bepaalde taal echt zo goed beheerst als je in jouw cv hebt vermeld. Je wilt absoluut niet op een dergelijk “minder belangrijk” punt door de mand vallen. Hiermee kom je over als een onbetrouwbaar persoon en verspeel je direct jouw kansen. Weet je het niet zeker dat jouw talenkennis op niveau is kun je altijd een taaltest doen of iemand anders vragen om jouw niveau te beoordelen.
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel