Opleidingen op een cv?


Eén van de belangrijkste onderdelen binnen een CV zijn de opleidingen, trainingen en cursussen die je gevolgd hebt vanaf de Middelbare school. Vaak worden er wat betreft de opleidingen specifieke eisen gesteld en worden aan de hand hiervan de eerste selecties gemaakt. Zorg dat dit onderdeel goed verzorgd is en alle nodige informatie bevat.

Vermeld je eerst de opleidingen of de werkervaring op een CV?

Dit is één van de meest gestelde vragen bij het maken van een CV en is afhankelijk van het aantal jaren aan werkervaring je hebt. Als je minder dan twee jaar werkervaring heb is het beter om te beginnen met het opsommen van de opleidingen. Werk je al langer dan twee jaar begin je best met de het opsommen van jouw werkervaring aangezien dit in dat geval een belangrijker onderdeel is geworden.

Hoe geef je dit het beste vorm?

  • Het meest gebruikelijk is om de vorm van een "teruglopend CV“ te gebruiken. Dit wil zeggen dat je begint met de opleiding die je als laatst gevolgd hebt. Meestal is de laatst gevolgde opleiding ook meteen de belangrijkste en in deze vorm leg je daar dan ook meteen de nadruk op.
  • Een andere vorm is een “chronologisch CV”, waarin je eerst jouw opleiding vermeldt en vervolgens het lijstje met werkervaring. Alles wordt dus van boven naar onderen in “chronologische volgorde” vermeldt. Indien je nog niet over veel werkervaring beschikt is dit wat meer gebruikelijk.
  • Splits opleidingen en cursussen uit onder aparte kopjes, zodat deze niet door elkaar heen staan.

Welke informatie wordt er van je verwacht?

  • De jaren wanneer je de opleiding gevolgd hebt.
  • De naam van de opleiding
  • De naam en plaats van de onderwijsinstelling.
  • Eventuele specialisatie of studierichting.
  • Een vermelding van diploma of certificering.

Wat doe je als je geen opleidingen hebt gevolgd of hebt afgemaakt?

Vermeld altijd in ieder geval de middelbare school ook al heb je deze opleiding niet afgemaakt. In deze situatie vermeld je simpelweg bij diploma “nee”. Hetzelfde principe geldt ook voor vervolgopleidingen die niet zijn afgerond.

 

 

 
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel