Een cv maken als student


Je bent student en zoekt een goede bijbaan of je bent net afgestudeerd en wilt die eerste echte baan binnenhalen. Als je praktisch geen relevante werkervaring hebt kan dat een probleem zijn en zal je extra aandacht moeten besteden aan het maken van jouw cv. Toch hoeft dit geen probleem te zijn en heeft vrijwel iedereen hier in zijn of haar loopbaan mee te maken gehad. Met wat creativiteit kun je ook zonder werkervaring een goed gevuld, aantrekkelijk cv aanleveren. Wij vertellen je hoe je dat doet.

Hoe maak je een cv zonder relevante werkervaring?

Uiteraard wil je niet direct de aandacht leggen op het ontbreken van werkervaring. Een oplossing hiervoor is om gebruik je maken van een chronologisch cv format. De structuur is net even anders als dat van een standaard teruglopend cv. Je begint hierin met het vermelden van jouw opleidingen vanaf de middelbare school met vervolgens jouw werkervaring en vaardigheden.

Een voorbeeld van een chronologisch cv is gratis te downloaden op onze website.

Vervolgens zal je “werkervaring” als een breder begrip moeten beschouwen. Normaal gesproken zou je stages weglaten of slechts kort benoemen onder het kopje opleidingen. In dit geval kun je een meeloop-stage of eind-stage prima benoemen onder werkervaring en wat uitgebreider toelichten. Vertel wat voor rollen, taken, verantwoordelijkheden je hebt gehad of wat voor prestaties je hebt behaald tijdens jouw stage.

Ook kun je bepaalde prestaties tijdens je opleiding benoemen. Bijvoorbeeld een succesvol project in een werkgroep of als nevenactiviteit. Als je bijvoorbeeld eens een website hebt gemaakt of een evenement hebt georganiseerd kun je dit zeker benoemen. Wees creatief en bedenk wat je allemaal hebt gepresteerd wat je normaal gesproken niet direct als werkervaring zou benoemen.

Daarnaast is het zinvol om ook de minder relevante bijbanen te benoemen die je normaal gesproken zou weglaten. Een simpel baantje als pizzabezorger of winkelmedewerker geeft in ieder geval aan dat je niet stilgezeten hebt en weet wat het inhoud om te werken. Ook als je bijvoorbeeld ooit enkele weken vrijwilligerswerk hebt gedaan is dit erg zinvol om te vermelden om je cv wat aan te vullen.

Meer algemene informatie voor het omschrijven van werkervaring op een cv vind je ons gids: Een perfect cv schrijven.

Tips voor het aanvullen van een cv

Zodra je merkt dat je als student beschikt over een redelijk kaal cv van een half kantje lang wordt het tijd om het cv aan te vullen. Niet alleen jouw opleidingen en werkervaring zijn relevant. Jouw persoonlijkheid, ambitie, kwaliteiten en vaardigheden zijn minstens net zo belangrijk voor het maken van een goede indruk.

Je hebt de volgende mogelijkheden voor het aanvullen van een cv:

 • Persoonlijk profiel
  Eigenlijk mag een persoonlijk op een studenten cv niet ontbreken. Een echte aanrader om het cv meer body te geven en jezelf ondanks ontbrekende werkervaring goed te verkopen. Een persoonlijk profiel is een korte en wat meer persoonlijkere introductie van jezelf aan het begin van een cv.

  Lees: Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

 • Opleidingen
  Als werkzoekende student zonder al te veel werkervaring ligt de nadruk snel op jouw opleidingen en is het goed om dit onderdeel wat uitgebreider te omschrijven. Vertel bijvoorbeeld wat meer jouw prestaties, eindcijfers, extra vakken of activiteiten binnen de opleiding, studie projecten etc.

  Lees: Opleidingen op een cv?

 • Vaardigheden
  Een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien of slecht wordt uitgewerkt is het onderdeel “vaardigheden.” Meestal maken kandidaten slechts een simpele opsomming van enkele vrij algemene vaardigheden. Het is voor iemand zonder werkervaring een uitgelezen kans om zichzelf te kopen door dit onderdeel wel goed te omschrijven. Kies bewust enkele relevante vaardigheden uit die goed aansluiten bij de vacature en vertel concreet en feitelijk waarom jij over deze vaardigheden beschikt.

  Lees: Vaardigheden op een cv?

 • Hobby’s & interesses
  Dit is altijd het eerste onderdeel wat je weg zou moeten laten als jouw cv te lang mocht worden. Een goed cv is maximaal twee kantjes lang. Kan jouw cv echter nog wat aanvulling gebruiken en heb je enkele bijzondere hobby’s of interesses die goed aansluiten op een vacature kun je deze zeker vermelden. Het best kies je enkele hobby’s of interesses en geef je een korte omschrijving hiervan. Zoals bij de vaardigheden is het een veelgemaakte fout om slechts een simpele opsomming te geven van vrij algemene hobby’s of interesses. In dan geval laat je dit onderdeel beter weg.

  Lees: Hobby’s & interesses op een cv?
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel