Tips voor een succesvolle open sollicitatie


In de soms duizelingwekkende wereld van solliciteren is de open sollicitatie (onterecht) een ondergeschoven kindje. Door het negatieve imago rondom de open sollicitatie laten kandidaten zich afschrikken waardoor kansen onbenut blijven. Hier kun jij je voordeel uithalen, door juist wel die open sollicitatie de deur uit te doen. Door onderstaande tips toe te passen heb je nog meer kans om die droombaan binnen te slepen. Lees dus snel verder!

 • Maak gebruik van je netwerk

  Je kunt je eigen netwerk op meerdere manieren inzetten om aan een leuke baan te komen.  Wanneer je binnen je netwerk aangeeft open te staan voor een nieuwe baan, word je vaak sneller getipt als er mogelijk ergens een vacature gaat ontstaan. Ook maak je altijd een betere indruk als je via via een bedrijf binnen komt. Ga dus na of of je iemand kent bij een bedrijf waar je graag zou willen werken, of informeer of je via iemand anders in contact kunt komen. Vraag of deze persoon jou kan introduceren bij het bedrijf of breng deze persoon op de hoogte dat je hem/haar in de brief noemt. Zorg dat je Social Media-profielen op up-to-date (en afgeschermd) zijn met een nette profielfoto. 

 • Oriënteer je op diverse bedrijven

  Omdat je bij een open sollicitatie zelf bepaalt wie je aanschrijft, is het belangrijk om eerst bij jezelf te rade te gaan waar je zou willen werken en waarom. Wat zijn voor jou belangrijke factoren om bij een organisatie te gaan werken?

  Bekijk met een open mind alle bedrijven – zeker ook de bedrijven waar je geen kans denkt te maken, niet geschoten is altijd mis – en schrijf ze stuk voor stuk aan.

 • Creëer je eigen droombaan

  Naast dat je alleen bedrijven aanschrijft waar jij aansluiting bij voelt, is de open sollicitatie ook uitermate geschikt om je kwaliteiten en ambities aan te prijzen. Je hoeft geen rekening te houden met functie-eisen en kunt jezelf dus presenteren hoe je zelf wilt. Soms zijn bedrijven zo gecharmeerd van jouw enthousiasme en durf, dat ze een functie voor jou creëren.

 • Neem telefonisch contact op

  Bespaar jezelf de moeite en teleurstelling en bel eerst de door jouw geselecteerde organisaties op om te vragen of ze open sollicitaties überhaupt in behandeling nemen. Is dit het geval, zorg er dan voor dat je kort en krachtig kunt vertellen wat je ambities zijn en vraag wie je het beste aan kunt schrijven. In je brief kun je referenen aan je telefoontje.

 • Schrijf de juiste persoon aan

  Wanneer jouw brief direct bij de juiste persoon terecht komt, vergroot je je kansen. Probeer door je telefoontje, via via of met behulp van het internet te achterhalen naar wie of welke afdeling je jouw open sollicitatie het best kan sturen.

 • Verdiep je in het bedrijf

  Als je goed kunt motiveren waarom je bij een bepaalde organisatie aan de slag wil, kan dat een goede indruk achterlaten.

  Zorg ervoor dat je duidelijk kunt onderbouwen waarom je juist bij dat bedrijf solliciteert: gaat het om de sector van het bedrijf, het product of de dienst die zij aanbieden? Sluiten de kernwaarden van het bedrijf naadloos aan op jouw ambities en talenten?

  Hiermee laat je zien dat je moeite en aandacht hebt gestoken in je het bedrijf en je brief en dat het geen standaard brief is die je naar meerdere bedrijven stuurt.

 • Reactie van het bedrijf

  Niet alle bedrijven zullen direct iets van zich laten horen. Wanneer je na één a twee weken nog niets van het bedrijf hebt vernomen, neem dan zelf weer even contact op. Vraag of je brief goed is aangekomen, al in behandeling is genomen of dat er nog vragen zijn. Op deze manier vestig je nogmaals de aandacht op jouw brief als deze even aan de kant is geschoven. Eenmaal nabellen is genoeg, dus ga niet aandringen, zo kun je wanhopig overkomen.

 • Niet geschoten is altijd mis

  Besef dat je via deze weg mazzel kunt hebben, wellicht staat de organisatie op het punt om uit te breiden of om nieuwe medewerkers te werven. Met jouw open sollicitatie kun je een streepje voor hebben op de concurrentie.  Ook is het mogelijk dat een bedrijf extra werknemers nodig heeft voor piekperiodes of  bij vervanging bij ziekte of (zwangerschaps-)verlof. Voor dit soort functies wordt vaak eerst binnen het eigen netwerk gekeken, waar ze jouw sollicitatie en CV kunnen tegenkomen.

  Bekijk het altijd van een optimistisch oogpunt: jij laat zien dat je pro-actief bent, je naam is bekend bij de organisatie en wie weet heb jij die nieuwe baan te pakken!
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel