De succesformule voor een perfecte sollicitatiebrief


Nu je een goed cv hebt gemaakt, is het tijd om je te richten op de sollicitatiebrief. Bedrijven en recruiters ontvangen soms wel honderden brieven per vacature en weten waar ze naar op zoek zijn. Daarom is het erg belangrijk om in je brief aandacht te besteden aan een aantal punten. Hieronder vind je de belangrijkste zaken om op te letten bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

Geschiktheid en motivatie

Dit zijn de twee kernpunten van je brief. Trek ongeveer één alinea per onderdeel uit voor deze punten. Beschrijf kort en krachtig, maar wel met concrete voorbeelden waarom jij geschikt bent voor de functie. Laat enkele functie-eisen uit de vacaturetekst terugkomen en noem alleen ervaring die betrekking heeft op de functie waar je op solliciteert.

Vertel in je brief waarom je enthousiast bent over deze baan, en laat alvast zien dat je je verdiept hebt in de werkgever. Waak er voor dat je sollicitatiebrief geen herhaling wordt van je cv.

Overzichtelijk en scanbaar

Sollicitatiebrieven die uit één grote lap tekst bestaan zijn erg onaantrekkelijk voor de lezer en worden dan ook vaker opzij gelegd.  Om je brief overzichtelijk te houden, is het verstandig om gebruik te maken van kopjes. Een goed voorbeeld hiervan is ‘Accuraat, probleemoplossend en klantgericht’, hiermee geef je de lezer alvast een voorproefje van wat hij/zij kan verwachten.

Hou tijdens het schrijven van je brief in je achterhoofd dat de recruiter vele brieven onder ogen krijgt, dus probeer je brief echt interessant te maken. Gebruik korte en krachtige zinnen; door lange zinnen haken lezers voortijdig af.

Maak een sollicitatiebrief op maat

We beseffen ons erg goed dat solliciteren veel tijd en moeite kost en dat je het liefst een universele brief naar zoveel mogelijk werkgever wilt sturen. Wij adviseren om dit absoluut niet te doen omdat deze brieven vrijwel altijd in de prullenbak belanden. Verdiep je in de organisatie en de functie waar je op solliciteert en zorg ervoor dat dit terug te lezen is in je sollicitatiebrief. Stel jezelf ook de vraag of de toon waarin je je brief schrijft passend is bij het bedrijf waar je solliciteert.

Let ook op met containerbegrippen; enkel schrijven dat je klantgericht bent, is nietszeggend. Verwijs bijvoorbeeld naar gesprekstechnieken die jij geleerd hebt, dat geeft een veel duidelijker beeld.

Pakkend begin en einde

De meest gebruikte openingszin van een sollicitatiebrief is 'Naar aanleiding van de vacature …'. Omdat jij eruit wilt springen met jouw brief, gebruik je deze zin dan natuurlijk niet. Er zijn diverse manieren om een brief te openen, zoals een actueel en relevant nieuws-item of iets dat je op de website van de werkgever hebt gelezen.

Besteed ook aandacht aan de afsluiting van je brief. Wees overtuigend en zelfverzekerd en geef aan dat je graag op gesprek wil komen. Lees je brief vervolgens nog eens goed door (of nog beter; laat hem door iemand anders doorlezen) en zorg dat alle taal- en spelfouten eruit gehaald zijn. Succes!
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel