Hobby’s & interesses op een cv?


Het vermelden van hobby’s en interesses op een cv geeft een stukje inzicht in het privéleven en karakter van een kandidaat. Eigenlijk zegt dit iets over jouw passies in het leven en kun je hier zeker een voordeel uit halen. Het maakt een cv net als een persoonlijk profiel een heel stuk persoonlijker en kan er een klik ontstaan met iemand die jouw cv aan het beoordelen is. Hiernaast kan dit gespreksstof opleveren tijdens een sollicitatiegesprek.

Als je ervoor kiest om deze zaken te vermelden op een cv is het verstandig om goed na te denken wat je wel of niet gaat vermelden. Wij vertellen je waar je op moet letten en aan welke regels je moet voldoen.

Is het goed om hobby’s & interesses te vermelden of juist niet?

Bedenk goed dat dit een optioneel onderdeel is, waarover de meningen verdeeld zijn. Over het algemeen worden hobby’s en interesses door recruiters gezien als een interessante toevoeging, maar soms wordt het vermelden van hobby’s en interesses gezien als onprofessioneel en niet relevant.

Ons advies is: “zeker doen!”, maar alleen als jouw hobby’s en interesses goed aansluiten bij een functie of in ander opzicht een positief beeld oproepen bij een recruiter. Heb je geen “positieve” of enkel generieke hobby’s kun je dit onderdeel beter weg laten.

Ook als jouw cv te lang dreigt te worden kun je dit onderdeel weglaten om meer ruimte over te laten voor belangrijkere onderdelen. Een goede maatstaf hiervoor is om maximaal twee kantjes aan te houden. Als jouw cv te lang wordt voor twee kantjes of net niet op één kantje past is dit onderdeel het eerste wat je laat vallen om het cv in te korten.

Zorg dat hobby’s & interesses goed aansluiten bij een bepaalde functie

Het is een vergissing om iedere hobby of interesse te vermelden om dit onderdeel te vullen. Bedenk eerst goed welke competenties aansluiten bij een bepaalde functie of bedrijfscultuur en welke van jouw hobby’s zinvol zijn om te vermelden. Het gaat er om wat voor beeld je schetst en of dit je een voordeel gaat geven bij het krijgen de specifieke baan waar je naar solliciteert.

Zo wordt er bijvoorbeeld voor een commerciële functie een dynamisch persoon verwacht en is het goed om bijvoorbeeld (team)sporten of andere actieve en sociale interesses zoals een lidmaatschap van een vereniging te vermelden. Voor een creatievere functies zullen zaken als koken, schilderen, poëzie, fotografie meer in lijn liggen. Voor de meer individuelere beroepen zoals programmeur of administratief medewerker zijn introverte hobby’s en interesses zoals denksporten, het bespelen van een muziekinstrument of lezen meer geschikt.

Wees eerlijk en ga niet overdrijven

Het spreekt misschien voor zich, maar wees eerlijk als je een cv schrijft. Veel mensen hebben snel te neiging om dit specifieke onderdeel mooier voor te doen dan de werkelijkheid of om zaken te verzinnen om interessant over te komen. Je wilt niet tijdens een eerste gesprek of nog erger nadat je een baan hebt gekregen door de mand vallen en overkomen als een oneerlijk, onbetrouwbaar persoon. Wees altijd eerlijk, wees altijd realistisch en als je geen interessante hobby’s of interesses hebt laat dit onderdeel dan gewoon weg.

Met welke hobby’s & interesses kun je scoren op jouw cv?

Een lijst met zaken die altijd goed zijn om te vermelden.

 • Sport: en met name teamsport of denksport voor bepaalde functies.
 • Vrijwilligerswerk & verenigingen waar je lid van bent.
 • Creatieve hobby’s zoals schilderen, tekenen, fotografie, muziek, videobewerking etc.
 • Technische hobby’s zoals programmeren, houtbewerking, sleutelen aan oude motoren.

Pas op met algemene zaken zoals: reizen, koken, lezen, mijn gezin, muziek, puzzelen etc. Als je dit vermeldt zorg dan dat je dit wat specifieker maakt door er een persoonlijk toevoeging aan te geven. Bijvoorbeeld:

 • Wandelen in de natuur met mijn gezin.
 • Lezen van Nederlandse literatuur (met name Herman Koch & Harry Mulisch)
 • Actieve rondreizen maken door Azië & Zuid-Amerika.

Hobby’s & interesses die je beter kunt vermijden

Ieder zijn ding, maar niet alles is geschikt om te vermelden op een cv als je een nieuwe baan wilt binnenhalen. Je wilt niet al te apart overkomen of zaken vermelden, waar mensen negatieve associaties bij kunnen hebben. Denk aan bijvoorbeeld de volgende zaken:

 • Heavy metal
 • Slangen en spinnen houden
 • Vrouwen versieren
 • Pikante hobby’s zoals BDSM of naakt poseren
 • Zaken waar een politieke voorkeur uit blijkt
 • Videogames
 • Pokeren
 • Uitgaan
 • Verzamelen

Plaats op een cv & opmaak

Dit onderdeel plaats je best helemaal als op het eind, als afsluiter op jouw cv. Zorg dan ook dat je jouw cv hiermee goed afsluit. Vermeld slechts twee of drie zaken en verpak deze in de vorm van een korte omschrijvende opsomming, waarmee jouw competentie goed naar voren komt.

Hieronder een goed voorbeeld:

Hobby’s & interesses

 • In het weekend ben ik coach voor een jeugd hockeyteam.
 • Regelmatig geef ik etentjes voor vrienden en familie.
 • Lid van een duikvereniging en penningmeester binnen het bestuur.

Hoe het niet moet:

Hobby’s en interesses

Lezen, koken, fitness, reizen, toneel, musea, fotografie.
Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies Ă©Ă©n van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel