Referenties op een cv?


Een referentie is een getuigenis van iemand over jouw functioneren. Via deze weg kunnen potentiele werkgevers waardevolle informatie inwinnen over jouw sterke en zwakke punten. Voor het vinden van een nieuwe baan is het hebben van enkele referenties onmisbaar tijdens het solliciteren. Wij vertellen je hoe je hier het beste mee om gaat, wat er verwacht wordt en waar je rekening mee moet houden met betrekking tot jouw cv.

Moet je referenties opnemen binnen een cv?

Er is redelijk wat onduidelijkheid over het wel of niet vermelden van referenties binnen een cv. Over het algemeen is het niet nodig om referenties te vermelden, behalve als daar in de vacature specifiek om wordt gevraagd. Meestal wordt er later in het sollicitatieproces wel om referenties gevraagd en is het dus wel nodig om referenties beschikbaar te hebben mocht dit ter sprake komen.

Het is dus vrij gebruikelijk om dit onderdeel weg te laten op je cv en geen recruiter zal daar raar van opkijken. Beter wel is om gebruik te maken van de standaardzin: “Referenties op aanvraag”, zodat je in ieder geval aangeeft dat er wel referenten beschikbaar zijn.

Heb je enkele referenties waar je echt trots op bent en een grote meerwaarde hebben kun je deze zeker benoemen. Sollicitanten met goede referenties hebben altijd een streepje voor.

Wie kun je het beste opgeven als referentie?

Belangrijk om te weten is dat het voor potentiele werkgevers verboden is om zonder jouw kennis en toestemming inlichtingen op te vragen bij een oud werkgever. Jij bent dus altijd in controle wie er een goed woordje voor je gaat doen. Zorg dat je twee of drie mensen hebt die bereid zijn om dat voor je te doen. Meestal wordt er geen contact opgenomen, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn.

De meest geschikte referenten zijn in de eerste plaats oud-werkgevers of een directe manager. Zij weten als geen ander hoe jij functioneert in een werkomgeving. Eventueel is een oud docent ook zeer geschikt om als referentie op te geven. Een leraar kan veel vertellen over jouw werkhouding en persoonlijkheid. Kies vooral mensen uit die zichzelf goed kunnen verwoorden en waar je een bepaalde vertrouwensband mee hebt.

Zorg er altijd voor dat je de mensen die je als referentie wilt opgeven altijd eerst om toestemming vraagt voordat je gaat solliciteren. Hierdoor weten zij dat ze een telefoontje kunnen verwachten en zijn zij hierop voorbereid. Het is bovendien erg vervelend als er ongevraagd contact op wordt genomen en dit kan leiden tot negatieve referenties. Dit is het laatste wat je wilt hebben als je aan het solliciteren bent. Vraag referenten om positief, maar open en kritisch te zijn.          

Hoe vermeld je de referenties?

Referenties plaats je meestal aan het einde van een cv. Pas hierbij wel op dat jouw cv niet te lang wordt. Een richtlijn hiervoor is maximaal twee kantjes. Een goede optie is om de referenties toe te voegen als een aparte bijlage om ruimte besparen op het cv.

Beperk je hierbij enkel tot de volgende noodzakelijke gegevens en geef verder geen andere “persoonlijke” informatie van jouw referenten. Zet persoonlijke informatie van een referent sowieso nooit op een openbaar, online cv!

 • Volledige naam
 • Functie
 • Bedrijfsgegevens
 • Telefoonnummer & e-mailadres

Als het solliciteren wat langer duurt dan enkele maanden is het goed om jouw referenten op de hoogte te stellen van de voortgang, ze te bedanken en ze nogmaals te vragen om een referentie voor de aankomende periode. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om te controleren of deze gegevens nog steeds actueel zijn om vervelende verassingen te voorkomen.

Welke vragen worden meestal gesteld?

Hieronder een lijstje met de standaardvragen, waarvan je kunt verwachten dat deze gesteld gaan worden.

 • Wat is uw relatie met de kandidaat?
 • In welke periode was de kandidaat bij u in dienst?
 • Hoe lang hebben jullie samengewerkt?
 • Hoe was deze samenwerking?
 • Wat waren de dagelijkse bezigheden van de kandidaat?
 • Zou u deze persoon opnieuw aannemen? Waarom?
 • Wat voor soort organisatie past bij de kandidaat?Vicky Blom

Al ruim 5 jaar help ik als recruiter kandidaten bij het vinden van een nieuwe baan. Op deze website deel ik mijn kennis om je te helpen bij het maken van een goed cv.

Maak een perfect CV in 5 minuten.

Gebruik een professionele cv generator voor het maken van jouw cv. Kies één van de professioneel ontworpen templates en verdubbel direct jouw kansen op het vinden van een baan.

Gratis CV maken CV templates

Populaire artikelen

Een perfect cv schrijven

Per cv onderdeel de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een perfect cv.

Bekijk artikel

Hoe schrijf je een uitstekend cv profiel?

Wil je jouw kansen om uitgenodigd te worden flink vergroten? Neem dan de tijd om een zo goed mogelijk CV profiel te schrijven.

Bekijk artikel

Werkervaring op een cv?

Naast de opleidingen is de werkervaring het belangrijkste onderdeel binnen een cv. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bekijk artikel